psm.thess@gmail.com

+30 2310706670

elenderu

Παστέλι χειροποίητο

ALG 5237

 

ΠΑΣΤΕΛΙ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΑΓΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 

Το παστέλι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα με βάση το σουσάμι και το μέλι, γνωστό από τους αρχαίους χρόνους. Η βασική συνταγή για το παστέλι συνίσταται αρχικά στο βράσιμο του μελιού και στην ανάμιξη του στη συνέχεια με το σουσάμι με καλό ανακάτεμα, ώστε τα δύο υλικά να δέσουν καλά μεταξύ τους. Κατόπιν το μίγμα μορφοποιείται και, όταν κρυώσει κόβεται σε κομμάτια. Το παστέλι είναι εξαιρετικά τονωτικό και θρεπτικό, καθώς περιέχει βιταμίνη Ε, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Τα παστέλια διακρίνονται σε μελάτα (αν υπερισχύει το μέλι) ή σε τραγανά (αν υπερισχύει το σουσάμι). Σήμερα, βέβαια, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα κλπ.